Vi använder alltmer el utomhus och i takt med det behövs fler strömbrytare och vägguttag. Men el, fukt och kyla kan vara en farlig kombination om man inte har rätt installationer. Schneider Electric har tagit fram serien Aqua Stark och vi passade på att be dem ge oss några tips om vad man bör tänka på inför sommaren.

  1. Välj vägguttag och strömbrytare som är gjorda för utomhusbruk och som är tillverkade i material som inte bara står emot det svenska vädret med regn, kyla och snö, utan även är UV-beständiga och slagtåliga. Självklart ska uttagen och strömbrytarna även ha en IP-märkning som är godkänd för utomhusbruk.
  
     
  2. När du väljer placering av uttag är ett smart tips att sätta minst ett uttag i varje väderstreck. Då har du alltid tillgång till el var du än befinner dig i trädgården och slipper trixa med förlängningssladdar. Och även om nu sommarsäsongen stundar, glöm inte att det kommer en vinter då julgranen behöver el.

     
  3. Svenska sommarkvällar behöver ibland lite extra tillskott av värme och många skaffar därför infravärme. För att inte glömma den på när det är läggdags, är det klokt att välja en vridströmbrytare med indikering 1/0 så att du på ett enkelt sätt ser om värmen är på eller av och slipper att slösa på el i onödan.
     
  4. Sista, men väl så viktigt, till all el som man har utomhus måste man ha en jordfelsbrytare. Många hus har en sådan i elcentralen. Har du inte det kan du enkelt lösa problemet med hjälp av ett vägguttag med jordfelsbrytare som man fäller in i en apparatdosa.

 

Om produkterna:

Exxact vägguttag med jordfelsbrytare som man fäller in i en apparatdosa.

Schneider Electrics jalusibrytare från serien Aqua Stark kan du på ett säkert sätt styra dina markiser utomhus. Produkterna i serien är tillverkade i ett unikt material som inte bara står emot det svenska vädret med regn, kyla och snö, utan även är UV-beständigt och mycket slagtåligt.

Med strömbrytare och vägguttag i serien Aqua Stark har du det som behövs för en säker elinstallation i trädgården. Produkterna i serien är tillverkade i ett unikt material som inte bara står emot det svenska vädret med regn, kyla och snö, utan även är UV-beständigt och mycket slagtåligt.